Vijf tips voor authenticiteit in je vacaturevideo’s

Het hoeft allemaal niet perfect. Echt niet? Nee, echt niet. Ik heb inmiddels aardig wat vacaturevideo’s gemaakt voor zowel Nederlandse als Belgische bedrijven en keer op keer blijkt: authenticiteit en herkenbaarheid werken het beste. Nog even wat achtergrondinformatie: Vacaturevideo’s worden ingezet voor onder andere inbound recruitment, referral recruitment en employer branding. Wanneer ik zo’n video maak, kies ik er elke keer voor om eigen medewerkers te filmen. Sterker nog: ik wil alleen de doelgroep op beeld die ook wordt gezocht. Zij zijn niet perfect, nee. Maar ze spreken wel de mensen aan die je zoekt. Voor wie overweegt om met videocontent te gaan werken in recruitment, hieronder vijf tips voor het maken van een authentieke vacaturevideo.

  1. Medewerkers lijken niet perfect. En dat werkt perfect.

Een medewerker die je voor de camera zet, zegt ‘eh’, verspreekt zich soms, maakt taalkundig niet de mooiste zinnen en heeft misschien wel vlekken op z’n overal als het een techneut is. Dat lijkt niet het perfecte pr-plaatje, maar hij spreekt je doelgroep wel aan. Je creëert authenticiteit. Wanneer ik een vacaturevideo maak, dan stuur ook nooit vragen van tevoren toe naar de mensen die worden gefilmd. We maken een half uur voor het filmen kennis en … shoot! Ja, dan krijg je foutjes, maar je ziet ook niets dat duidelijk ingestudeerd is. Wat je wel ziet, is de monteur, verpleegster, bouwvakker of financieel adviseur in z’n werkomgeving die in zijn eigen woorden vertelt over zijn eigen baan. Hoe duidelijk wil je het hebben?

  1. Film de medewerker die nu hetzelfde werk doet.

Nee, laat de directeur of de manager maar achterwege. Het is de doelgroep die de geïnteresseerde doelgroep overtuigt. En niemand anders. Je vraagt hiervoor natuurlijk wel een collega die positief is over zijn baan. Zo’n man of vrouw die ook op verjaardagen enthousiast vertelt over zijn werk. Hoor je een authentiek persoon enthousiast praten over zijn werk, de sfeer onderling, hoe de dag eruitziet, waar hij trots op is, dan zorgt dat voor herkenning én een eerlijk beeld. Zo’n vacaturevideo heeft overtuigingskracht.

  1. Verbind je op het niveau van de doelgroep.

Hiermee bedoel ik dat jij, als interviewer, weet wat zijn of haar baan inhoudt en daar gerichte vragen over stelt. Durf door te vragen wanneer er antwoorden komen als: het werk is afwisselend. Hoe dan? Wat is er dan afwisselend, wat doe je op een dag wat jou energie geeft? Beschrijf eens een dag? Wanneer ga jij trots naar huis? Soms moet je een beetje peuteren om de mooie uitspraken naar boven te krijgen. Maar dan heb je wel wat je zoekt: authenticiteit! Denk eraan: vraag wel iemand die plezier heeft in zijn werk, want positiviteit is superbelangrijk.

  1. Humor!

Probeer humor in je video te verwerken. Er zijn soms gouden uitspraken of dingen die net wat anders lopen. Knip ze er niet uit! Bij een video voor HAK antwoordde een operator op de vraag wat de sfeer bij HAK is, met: ‘Dat hier werken zo gezellig was, ‘HAK’ echt niet gedacht.’ Dat is iets anders dan vertellen dat de sfeer informeel is.

Een medewerker buitendienst van waterschap Hollandse Delta kreeg bij de start van de opname een lastige wesp om z’n hoofd. ‘Wat ik het mooiste vind is dat je altijd buiten bent, ook met slecht weer dat maakt……WESP…..nou dat vind ik nou niet zo leuk’, maakte hij er gelijk een geintje van.

Door humor te gebruiken houd je de kijker erbij. Een vacaturevideo duurt uiteindelijk maximaal anderhalve minuut. Maar dat kan best lang zijn, als er te weinig gebeurt. Humor laat ook iets zien over de sfeer op de werkvloer of in het team en hoe blij de medewerker is met zijn werk.

https://youtu.be/81zUlNT8CXQ
  1. Zorg voor een goede vibe in de vacaturevideo.

De vacaturevideo’s die ik maak duren maximaal anderhalve minuut. Door de uitspraken te combineren met muziek die bij de organisatie past en af te wisselen met beelden van de werkomgeving, creëer je een vibe die een sfeer neerzet van het bedrijf. Kijk en luister goed wat bij de organisatie en het werk past. Een plaats waar heel secuur en geconcentreerd gewerkt wordt, vraagt een andere vibe dan een bedrijf dat bijvoorbeeld dagverse producten maakt met alle bijkomende hectiek. Besteed hier veel aandacht aan dus!

Tot slot

Sta open voor imperfectie, voor foutjes en herken authenticiteit. En heel belangrijk: heb vertrouwen in je medewerkers. Als ze blij zijn met hun baan, dan komt het met die video ook wel goed!

Wil je ook een vacaturevideo?

Een vacaturevideo kan een gamechanger zijn voor je wervingsproces. Het geeft kandidaten een levendig beeld van de werkomgeving, de teamdynamiek én de bedrijfscultuur. Dus waar wacht je nog op?

Offerte aanvragen Direct een gesprek inplannen